gigges.blogg.se

2017-02-08
17:46:10

Debatten...

Idag på en hål timme hade ett gäng i våran klass en debatt om det var en bra ide att sätta upp kameror på navet för säkerhetens skull utifall något brott skulle ske. Den "liberala" sidan av klassen (jag är också liberal men mindre trångsynt) tyckte att det var en förvånansvärt dålig ide att sätta upp kameror p.g.a. någon form utav individ intrång + det faktum att polisen endå har sagt att navet är ett tryggt ställe (kan debateras, vilket det gjorde också). Den andra sidan av klassen tyckte att det var en bra ide att sätta upp kameror för att om det skulle ske något brott eller om någon skulle ha tuppat av på navet skulle man se vad som hände. Debatten är rasande och av drastisk form, folk gick berserk, det fanns inget mittemellan, det fanns ingen som ville komprommisa förutom jag... 
 
Jag personligen tycker inte att några kameror behövs, men jag har ingenting emot dem. Skulle dem sättas upp skulle jag till och med blivit lite mer säker, om jag exmpelvis hade en dotter som skulle ta bussen till skolan varje dag från navet hade det varit tryggt att ha kameror. Så jag föreslog att man skulle balansera upp det, man behöver kanske inte ha stenkoll med flera olika kameror som rör sig samt en gubbe som sitter där 24 timmar om dygnet för att kontrollera. Men man kan åtminstonne ha 1-2 medelmåttiga kameror och enbart kolla i dessa när något brott går i skede.  Alltså inte slösa några resurser på kontrollgubben. Dessutom ska polisen inte behöva kontrollera där regelbundet varje dag, utan jag tror att det räcker med att dem är der Lördag/Fredag kväll. Men ingen lyssnade, det ända jag hann säga av det här jag skriver var MAN KAN BALANSERA... sedan blev jag avbruten. Jag försökte igen MAN KAN DRA EN KOMPROMISS... nej alla bara sket i vad jag sa, ingen av sidorna lyssnade. Hur kan man vara sådär trångsynt? Jag har ingeting emot mina klasskompisar, men uppstår det en hetsig debatt så verkar det inte gå att prata med någon utav dem. Därför satte jag mig mitt i allt, höll käften och arbetade med skoluppgifter. 
 
Det är också en psykologisk grej med kameror, pundare kanske inte vågar göra lika mycket dåd på navet om det känner sig bevakade. Visst om en alkis skulle vilja puckla på en annan p.g.a. ilska så skulle han inte tänkt på kamerorna. Men om man ska genomföra en stöld, gatuvåld eller olaglig handel med droger kanske dem där tankarna flöder igenom skallen endå. Därmed kan det vara en relativt bra ide att sätta upp kameror. Min potentiella dotter ska inte behöva se pundare skrika och slå på skyltar, heller ska hon inte behöva bli rånad. Nu händer detta nästan aldrig, men om man säger att det inte skulle kunna hända så ljuger man. 
 
Hursomhelst är jag varken för eller emot dem där kamerorna, det var skönt att lyfta det från mitt hjärta här på bloggen i alla fall.
 
Artikeln som dem verkar ha debatterat kring: http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/kameror-vid-navet