gigges.blogg.se

2017-05-15
22:17:14

Mat är dyrbart

Har nyligen sett en video om mat från vox, vet inte om det redan är välkänt eller inte men eftersom jag aldrig riktigt har hört folk prata om det så tar jag det här. 
 
Tydligen står maten för väldigt stor del av vår globala uppvärmning, det kanske låter ganska obvius eftersom alla vet hur mat fraktas med bilar som har stora koldioxidustläpp och hur palm träd bränns ner för att få till palmolja för att sedan ha den som ingridiens i mat. Men ingen (i alla fall jag) har tänkt på att matslängning är en extrem global uppvärmnings bov + att den maten vi slänger har kunnat gå till dem som aldrig har mat på sitt bord. Förutnelseprocessen av mat avger sjukt mycket växthusgaser, det kanske låter fjuttigt, men eftersom vi har så mycket folk som slösar på mat samtidigt blir det enormt mycket. Därmed är det bättre att käket är i vår mage istället för i sop tunnan. 
 
Ibland orkar vi inte äta upp sin mat, eller hinner inte för att vi är stressade till jobbet, men man kan i alla fall försöka tänka på att inte slänga mat. Optimalt vore det om något geni kom på någon manick som kom och hämta den mat vi har i överflöd och transportera den till dem som verkligen behöver det, eller åtminstonne till dem som inte har börjat laga sin middag för kvällen. Det skulle kunna vara en quadrakopter eller en fjärrstyrd elbil, huvudsaken att det är något! En grej man kan göra själv är att se till och käka upp den mat man har tagit! 
 
Här är videon som jag såg
https://www.youtube.com/watch?v=6RlxySFrkIM
 
PS: jag är inte så insatt i den globala uppvärmningen, jag är heller inte övertygad om att den är sann, men jag har ingeting emot attanstränga mig lite för dess skull utifall det faktiskt är sant. Plus är det bra info för dem som är riktigt miljöintresserade.